יהודית לוי פסיכותרפיסטית טיפול פרטני זוגי ומשפחתי

התמודדות עם הפרעות נפשיות של בן משפחה​ 

מחלה נפשית לעתים קרובות הנה מצב הגורם להפרעות חמורות בחשיבה או בהתנהגות, וכתוצאה מכך חוסר יכולת להתמודד עם שגרת החיים. קיימים למעלה ממאתיים צורות מסווגות של מחלות נפש. חלק מההפרעות הנפוצות ביותר הן הפרעות דיכאון, הפרעה דו קוטבית, סכיזופרניה, חרדה והפרעות אכילה. התסמינים עשויים לכלול שינויים במצב הרוח, באישיות ובהרגלים אישיים או לגרום לנסיגה חברתית.

 

בעיות נפשיות עשויות להיות קשורות ללחץ מוגזם עקב מצב או סדרת אירועים מסוימים, ועלולות להתבטא לעיתים קרובות בתסמינים פיסיים כמו גם רגשיים ופסיכולוגיים. הפרעות אלו עלולות להיגרם כתוצאה מתגובה ללחצים סביבתיים, גורמים גנטיים, חוסר איזון ביוכימי או שילוב של אלו.

 

מרבית האנשים מאמינים כי מחלות או הפרעות נפשיות הן נדירות ו”יקרו למישהו אחר”. אך למעשה, הפרעות נפשיות הן תופעה שכיחה ונפוצה. בהתאם, משפחות רבות אינן מוכנות להתמודד העובדה שאחד מבני המשפחה סובל מבעיה או ממחלה נפשית, ובכך גורמים להחמרת המצב מבחינה פיסית ונפשית, כמו גם לתחושת פגיעות לדעות קדומות ושיפוטיות של הסביבה. אך החדשות הטובות הן עם טיפול מתאים, אנשים רבים לומדים כיצד להתמודד עם  מחלה נפשית או הפרעה נפשית.

 

התמודדות יומיומית

ההיבט החשוב ביותר בתהליך הטיפול הוא הסתגלות בני המשפחה, ההורים, האחים והסביבה הקרובה של בן משפחה הסובל מהפרעה נפשית. לעיתים קרובות, הם זקוקים לטיפול ותמיכה בעצמם על מנת להבין כיצד להתמודד ביעילות עם המצב ולהעניק לו את התמיכה הטובה ביותר.

 

קבלת הרגשות

למרות התסמינים והסוגים השונים של מחלות נפש, משפחות רבות שיש להן ילד הסובל ממחלה נפשית, חווים חוויות משותפות זהות. בני משפחה עלולים למצוא את עצמם מכחישים את סימני האזהרה, דואגים מה יחשבו אחרים בגלל הסטיגמה, או תוהים מה גרם למחלת הילד.

 

הדרך הטובה ביותר להתמודדות עם המצב היא לקבל את העובדה שרגשות אלו הם נורמאלים ונפוצים בקרב משפחות העוברות מצבים דומים. מומלץ לגלות כל מה שניתן על המחלה באמצעות התייעצות עם אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, ושיתוף הידע עם אחרים העוברים את אותו מצב.

 

טיפול בהתנהגות חריגה

הסימנים החיצוניים של מחלה נפשית מתבטאים בדרך כלל בהתנהגות. הילד עשוי להיות שקט מאוד או נסוג מפעילויות. במקרים אחרים הוא עשוי לפרוץ בבכי לעיתים תכופות, ולחוות חרדה גדולה או התפרצויות זעם.  טיפול פסיכולוגי מסייע לילד להתגבר על הקשיים אותם הוא עובר, אך מטבע הדברים, שום טיפול אינו עובד כבמטה קסם, ועלול להיווצר מצב בו גם לאחר שהטיפול החל, הילד עדיין עשוי להציג מספר התנהגויות אנטי חברתיות. לכן מומלץ שההורים והאחים יתייעצו עם הפסיכולוג וידונו עימו לגבי פיתוח שיטות התמודדות. מומלץ לשאול את כל השאלות, להקשיב בראש פתוח ולקבל את כל הכלים הדרושים לתמיכה בילד.

הטיפול הפסיכולוגי מועיל גם לילד הסובל ממחלה נפשית, וגם לבני המשפחה האחרים. המטפל מציע דרכים חדשות להתמודד עם המצב ולהבין טוב יותר את היבטי המחלה. יתכן שיידרש מעט זמן עד שבני המשפחה יוכלו לחוש בנוח ולשטוח בפני המטפל את כל היבטי חייהם האישיים, אך בטווח הארך, הם ישמחו שביקשו עזרה.

 

לקחת פסק זמן

ילד עם מחלת נפש הופך למוקד חיי המשפחה. כאשר זה קורה, בני משפחה אחרים, במיוחד האחים, עלולים להרגיש שמתעלמים מהם, ולפתח טינה, גם אם היא סמויה. חלקם עשויים להתקשות בהמשך התפקוד השגרתי בחייהם.

 

אחד הדברים החשובים אותם יש לזכור בהתמודדות עם בן משפחה הסובל ממחלה נפשית, היא שגם ההורים, וגם הילדים האחרים, זקוקים לזמן משל עצמם. לכן מומלץ לתכנן לוח זמנים המקצה זמנים לבילויים משפחתיים במהלכם ניתן לשטוח, או לפרוק, תסכולים או כעסים. זמן איכות זה יסייע לשמור את הדברים בפרספקטיבה הנכונה, ויוביל ליותר סבלנות וחמלה להתמודדות עם המצב וסיוע לבן המשפחה האהוב. כשאדם בריא מבחינה פיסית ונפשית, הוא מסוגל לסייע יותר לאחרים.

חשוב לזכור שיש תקווה, וכי אנשים רבים עם מחלה או הפרעה נפשית, יכולים לחיות חיים יצרניים ומספקים.

יהודית לוי
פסיכותרפיסטית
טיפול פרטני זוגי ומשפחתי

 

נייד: 052-3510381

מייל: judlevy08@gmail.com

בניית אתר - קידום פלוס